Bruun Kuijt

Kerstlied van een vrek (A Christmas Carol)

Toneel, Nederlandstalig

18 December betreft een matinee

1870 was het jaar dat de schrijver Charles Dickens overleed. Ter ere van zijn 150ste sterfdag heeft Bruun Kuijt zijn bejubelde solovoorstelling KERSTLIED VAN EEN VREK! weer opgepakt.
het op één na mooiste kerstverhaal ooit verteld en gespeeld door Bruun Kuijt

1973. Regisseur / acteur Bruun Kuijt doorloopt zijn middelbare school. Hij ziet een Engelse acteur een solovoorstelling van A Christmas Carol spelen. De vonk slaat over. Twintig jaar later, bewerkt en regisseert Kuijt de bejubelde lunchvoorstelling Scrooge! in Theater Bellevue, die met succes het jaar daarop wordt geprolongeerd. In 2005, 2006 en 2007 speelde hij zijn solovoorstelling Kerstlied van een vrek in diverse theaters in Nederland, waarvoor hij bovenstaande recensie (Volkskrant) ontving.
In 2020, 150 jaar na de dood van Charles Dickens, keert hij terug naar het moment waarop het theater hem voorgoed in zijn greep kreeg. Kuijt kruipt wederom in de rol van verteller, Scrooge, Marley en nog meer heerlijke figuren uit het beroemde A Christmas Carol. Hij gaat terug naar de bron en bindt de strijd aan met de idee dat dit verhaal een karikatuur van zichzelf is geworden. Na meer dan 170 jaar film-, televisie- en theaterbewerkingen, animaties en kinderversies van A Christmas Carol lijkt het originele verhaal van Charles Dickens wat ondergesneeuwd. Velen kennen de mooie vertelling van de diverse versies op televisie rond kerst, maar slechts weinigen hebben de tekst van Dickens echt gelezen. Dickens’ woorden vertellen het verhaal zoals het verteld moet worden.

Meer informatie over Bruun Kuijt:

Bruun Kuijt is acteur, regisseur, schrijver en producent. Hij studeerde in 1983 af aan de Academie voor Kleinkunst, waar hij in 1981 de creativiteitsprijs kreeg voor zijn soloprogramma. Hij stond als acteur/zanger in diverse musicals, en maakte en speelde met het theaterduo Echte Mannen jarenlang diverse voorstellingen.

Op tv was hij onder meer te zien in Geheime Dienst bij de VARA en in de bioscopen in Karakter en Lef.
Op het uitgebreide regie-cv van Kuijt (132 regies) staan onder meer naast de tv-serie Kinderen Geen Bezwaar diverse kerstvoorstellingen als Scrooge en David Copperfield, Assepoester, Het Mysterie van Charles Dickens. Verder musicals van Nijntje, Pluk van de Petteflet, Buurman en Buurman, Hoe Overleef ik-voorstellingen, De Kleine Kapitein; theaterkomedies als Noises Off, Tel Uit Je Winst, The Odd Couple, Een Zomerzotheid, Joop ter Heul, De Flat van Jet, Zadelpijn, Shirley Valentine, Little Voice, The Play that goes wrong, Mooi weer vandaag, Op bezoek bij meneer Green en Enkele Reis. Bij het thrillertheater regisseerde hij acht voorstellingen.

INTERVIEW MET BRUUN KUIJT N.A.V. ZIJN TOURNEE

In de afgelopen 150 jaar zijn er talloze bewerkingen voor film, televisie en theater gemaakt van A Christmas Carolvan Charles Dickens. Acteur/regisseur Bruun Kuijt heeft er zelf een paar voor zijn rekening genomen, maar nu vond hij het de hoogste tijd om het ultieme kerstverhaal over de vrek Ebenezer Scrooge eens in Dickens’ eigen taal te vertellen.
Bruun Kuijt is een aimabele en veelgevraagde regisseur, met een grote voorliefde voor het werk van Dickens. Hij heeft dan ook in eerdere jaren rond de kerst al verschillende Dickensverhalen opgevoerd, waaronder een aantal musicals. Maar komende decembermaand keert hij terug naar de bron, terug naar A Christmas Carol, de eerste ‘Dickens’ die hij ooit deed, en neemt hij ook nog eens alle vijftien rollen voor zijn rekening.

A Christmas Carol is een prachtig verhaal; het is een verhaal van hoop, en als zodanig een mooi tegenwicht voor het cynisme van deze tijd.”

Bloemrijke taal

Bovendien wilde hij graag eens terugkeren naar de oorspronkelijke manier waarop Dickens het verhaal heeft verteld. “Er zijn in de loop der tijd heel wat bewerkingen voor theater, tv en film gemaakt, waardoor de taal van Dickens een beetje is ondergesneeuwd. Niks ten nadele van al die bewerkingen, want het voordeel van film is dat je het allemaal kunt laten zien, maar dat gaat wel ten koste van de bloemrijke taal die Dickens heeft gebruikt.”

Eén van de sterke kanten van Dickens vindt Bruun Kuijt dat de Engelse schrijver zijn figuren zo gedetailleerd heeft beschreven. “Daardoor kun je je een goede voorstelling maken van hoe elk karakter er uit ziet. Bovendien heeft Dickens duidelijke types neergezet: Scrooge als de vrek, Bob Cratchit als de man die door en door goed is, maar niet op durft te komen voor zijn rechten en Jacob Marley als de man die spijt als haren op zijn hoofd heeft dat hij zich tijdens zijn leven zich niet meer heeft bekommerd om de medemens.” Daarnaast looft Kuijt de rijke dialogen, die zowel geestig als ontroerend zijn.


Was in Mascini
van zaterdag 17 dec 2022
t/m zondag 18 dec 2022


 terug naar het actuele overzicht