Feest der Poëzie

De zachte krachten zullen zeker winnen

Laat u verleiden door een gevarieerd programma met muziek, voordracht, boekpresentatie en meer, rondom Henriette Roland Holst: de grootste Nederlandse dichteres en politica uit de eerste helft van de vorige eeuw.
 
Trailer van de voorstelling:
https://www.youtube.com/watch?v=uYA5QkNso5M 
 
Henriette Roland Holst (1869–1952) was tijdens de eerste helft van de 20e eeuw de belangrijkste politica en dichteres van Nederland. Zij was een onvermoeibare, stuwende kracht achter de socialistische beweging, die Nederland ook vertegenwoordigde op internationale congressen. Ze hield toespraken en schreef studies en artikelen, maar maakte ook lekenspelen en gedichten. Afkomstig uit een welgesteld Noordwijks notarisgezin, werd ze als vrouw niet geacht zich in kunst of politiek te mengen. Toch ontwikkelde ze zich al snel tot een gelauwerde dichteres en een bevlogen communiste. Zowel op haar landgoed De Buissche Heide bij Zundert als bij internationale congressen, ontmoette zij iedereen die ertoe deed in de literatuur, de kunsten en de progressieve politiek: van dichter-socialist Herman Gorter, kunstenaar Jan Toorop en architect H. P. Berlage, tot revolutionair socialisten Rosa Luxemburg en Leon Trotski.
Het programma
Presentatie van de bloemlezing uit het werk van Henriette Roland Holst 'De zachte krachten zullen zeker winnen', met de bijbehorende videoclip.
Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt gedichten van Henriette.
Ons liedduo zingt liederen van Roland Holst en haar tijdgenoten.
Actrice Daphne Krijnen draagt een toespraak door Henriette Roland Holst voor.
U ziet een fragment uit het toneelstuk 'Herman Gorter's PAN', waarin Henriette Roland Holst een belangrijke rol speelt.

Genre: Literatuur

Was in Mascini
op woensdag 6 okt 2021


 terug naar het actuele overzicht