Klaas Wilting

Code Blauw

Klaas Wilting brengt in zijn theatershow Code Blauw de roerige jaren van Amsterdam weer tot leven. Hij vertelt over zijn jaren als agent en als politiewoordvoerder van het Amsterdamse politiekorps. Hij vertelt op een meeslepende wijze wat hij allemaal heeft meegemaakt en waarover hij de media moest informeren. 
Al zijn verhalen worden ondersteund door prachtige oude en nieuwe filmbeelden. Zien van deze beelden is een feest van herkenning.
De show start in de coffeeshop de Bulldog aan het Leidseplein. Hij is daar als jonge politieman begonnen. Het politiebureau is later verkocht en door Henk de Vries, eigenaar van verschillen coffeeshops, overgenomen. In de show laat hij een interview met Henk zien.
Klaas vertelt over de de groei en ontwikkeling van de drugs, soft- en harddrugs.
Er waren in zijn tijd heel veel grote rellen, voetbal- en krakersrellen en grote demonstraties die hij zelf als ME-er en als woordvoerder heeft meegemaakt.


De ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer was zijn eerste grote zaak als woordvoerder. Klaas vertelt over de ontvoering, het losgeld en de overdracht hiervan, de bevrijding en nog veel meer.
De grote krakersrellen komen voorbij, met als absoluut dieptepunt de Kroningsrellen met zeer veel licht- en zwaargewonden.
Maar ook de voetbalrellen komen aan bod, zoals het staafincident bij de wedstrijd Ajax-Austria Wien en het gooien van fragmentatiebommen door Feyenoord supporters in het Ajax vak.
De vele liquidaties, zoals die van Klaas Bruinsma en Stanley Hillis en nog vele anderen.
Yab Yum met als eigenaar Theo Heuft komen in de show tot leven. De Satanskerk van Martin Lames, de inval en de sluiting daarvan. Klaas was erbij.
De Grote Brand bij Casa Rosso met vele doden en gewonden, de Bijlmerramp. Woordvoerder Wilting bracht deze zaken allemaal naar buiten. Hij brengt ze nu in de show met beelden.
De affaire met het interregionaal rechercheteam dat door ruzies werd opgeheven. 
Er komen nog veel meer zaken voorbij waar Klaas mee te maken had, zoals de dood van een kraker in een politiecel en de grote rellen die daardoor ontstonden.
Hij praat over dat ze hem wilden ontvoeren. Wat dat heeft betekend voor Klaas zelf en voor zijn gezin.
Het is voor velen een feest van herkenning. Terugkijken in de tijd.


De show eindigt met de liquidaties van advocaat Derk Wiersum en Pieter R die Vries.
Het is een show, die spannend is, soms verdrietig, maar vooral het echte werk waar de politie mee geconfronteerd werd.


De theatershow Code Blauw is al op zeer veel plaatsen te zien geweest en de reactie waren allemaal lovend.



Was in Mascini
op zaterdag 23 nov


 terug naar het actuele overzicht